Se video: Världens 5 häftigaste berg- och dalbanor

När man är på ett nöjesfält vill man åka någon häftig berg- och dalbana. Runt om i världen tävlar man om att ha den snabbaste, brantaste, längsta berg- och dalbanan. Här får du tips på några som är utöver det vanliga.

Nedan kan du se videos på fem av världens häftigaste berg- och dalbanor.

1. STEEL DRAGON 2000, Nagashima Amusement Park, Nagashima, Japan

Bara synen gör att adrenalinet sprutar. Den japanska draken är världens längsta berg- och dalbana 2500 meter. Den har dessutom tre backar och två tunnlar. Och hastigheten, jo, över 150 km i timmen!



2. COLOSSUS, Thorpe Park, Surrey, England

Förbered dig på en snurrig upplevelse. Denna brittiska berg- och dalbana från 2002 har 10 loops, vilket är världsrekord. "Double corkscrew", "The heart-line roll" och "The Cobra roll" är några av dem.



3. X2, Magic Mountain Adventure Park, Los Angeles, Kalifornien, USA

En berg- och dalbana som skiljer sig åt från andra då sätena har möjlighet att rotera 360 grander. Du hinner inte förstå hur du byter position så snabbt.



4. PEPSI MAX BIG ONE, Pleasure Beach, Blackpool, England

En av Europas högsta, snabbaste och läskigaste berg- och dalbanor. Den är 72 meter hög och din mage har tre långa minuter på sig att antigen njuta eller ångra sig för att du hoppade på.





5. Ferrari World Abu Dhabi

I det splitter nya Ferarri World i Abu Dhabi hittar du berg- och dalbanan Formula Rossa. Åkturen är två kilometer lång, banan 60 meter hög och banan går från 0 till 240 kilometer i timmen på 4,9 sekunder.

1 kommentar: