Vad betyder CAM, TS, PDVD, Screener och R5?

Har du laddat ner en film men är osäker på om det är Dvdrip, BDrip eller om det är en skakig kopia filmad med en handkamera inne på biografen? Då behöver du lära dig vad de olika beteckningarna i filnamnet betyder. Du har säkert sett namn som CAM och TS men inte vetat vad de betyder. Det förekommer också andra benämningar i filnamnet som STV, Retail och Limited.

Jag ska försöka reda ut begreppen i min ordlisa.

De här benämningar anger filmens inspelningssätt/rippning:

WORKPRINT (WP) - WorkPrint (arbetskopia) är en kopia av filmen som inte är färdig, det kan saknas scener och musik. Kvalité kan variera från utmärkt till usel. Vissa WP's kan skilja sig drastiskt från slutversionen.

CAM- Någon har satt upp/håller i en kamera i en offentlig biosalong där folk ibland kan synas. Bild- och ljudkvaliten är dålig.

Telesync (TS)- En kamera av bättre modell är uppsatt i en tom biograf. Ljudet är kopplat till biografens egna ljudanläggning, bild och ljudkvalitén är i de flesta fall dålig.

PDVD - Telesync som är encodad till DVDformat. Kvaliten är varierande.

Tele-Cine (TC) - Finns lite olika sätt att framställa en TC, vanligtvis kopieras ett bioband till VHS för att sedan läggas in på datorn. Bild och ljudkvalitén är ofta helt okej.

R5 - R5 står för Region 5, vilket är Ryssland. De har något sämre bildkvalitet. Detta på grund av att de bygger på en direkt Telecine överföring utan den bildbehandlig som en vanlig DVD utgåva genomgår. Därav är de också billigare och snabbare att producera.

DVD-SCREENER (DVDscr)- Det här är en reklam DVD. Nästintill identisk med DVDRip förutom att det brukar vara en Copyrighttext som kommer upp 5-6 gånger under filmen.

DVDRIP - Rippad och konverterad från DVD och har en mycket bra kvalitet.

VHSRip - Överförd från VHS, används inte så ofta nu för tiden. Förutom till porrfilmer.

TVRip - TV episoder som antingen är "rippade" från tvnätet (kabel-tv/satellit) eller PRE-AIR sändningar som sänds via satellit till TV-bolagen ett par dagar innan de visas på nätverket.

PPVRip - Pay-Per-View filmer som har blivit rippade från ett hotellrum.

PDTV/HDTV - PDTV = Pure Digital Television. Dvs det är cappat digitalt hela vägen genom att den som cappade det har ett kort för att kunna spela in Digital-TV.

HDTV = High Definition Television - HDTV är en form av DigitalTV där materialet sänds i mycket högre upplösning och bitrate. HDTV har också stöd för många olika ljudspår, med mera. HDTV är alltid i Widescreen.

BDRIP (BluRay) - Rippad och konverterad från Blu-ray och har en mycket bra kvalitet. Den vanligaste container-format som används för BDRips är Matroska(MKV). Det är viktigt att tänka på att MKV-filer inte går att spela upp på en vanlig stationär Dvd-spelare utan man måste ha en Blu-Ray-spelare eller en Mediaspelare som klarar av formatet.


De här benämningarna kan också förekomma i filnamnet:

CUSTOM SWESUB - Innebär att filmen från början inte hade svensk undertext, men att ripparen har lagt till svensk .sub/.srt/.sst. Texten finns när du spelar upp filmen men den finns oftast inte med i menyn.

LiMiTED - Filmen har inte, och kommer inte visas på fler än 500 biografer i USA.

STV (Straight to video) - Filmen kom direkt på VHS/DVD istället för Bio.

PROPER - Det var något fel på den tidigare versionen och en ny release av filmen har blivit släpt.

REPACK - Precis som Proper med skillnaden att Repacken görs av samma grupp som släpte den felaktiga.

AC3 - Filmens ljud är kodat i AC3.

1996 - Ibland finns det många olika filmer med samma namn. För att hålla isär dem märks årtalet den gjordes ut.

RETAIL - Filmen är en från DVD-skiva som finns ute i handeln, märks ibland så om det tidigare har kommit DVDScreeners.

DUPE - En ny version av en tidigare release.

NUKE - En release är dålig eller ovälkommen pga någon form av fel.

WS - Widescreen

FS - Full Screen (4/3, vanligt TVformat)

SE - Special Edition

DC - Directors Cut

CE - Collectors Edition

7 kommentarer:

 1. Tack! Har länge undrat vad förkortningarna stod för.

  SvaraRadera
 2. Jao... de var en sjysst grej me att lägga upp alla förklaringar till förkortningarna. PDVD förklaringen kunde väl ha varit lite mer utförlig tycker jag kanske. + att P2P som ofta står i .nfo filen borde du förklara lite.
  _______________________________
  PDVD(Asian.Silver) är till 99.99% en CAM omkodad till DVD. 99.99% av dom störs man av skratt-huvuden och en massa china snack-skratt från publiken.

  ______________________________

  P2P om de står i en bifogad .nfo eller i infon innan du laddar betyder att de e en "Svensson" som gjort rippen eller CUSTOM swe-sub.
  Inget illa om ALLA som släpper under den "taggen" men rippen e inte alltid gjord till bäst kvalite' + att subben e ofta inte heller helt okej- fel-synkad etc. Scenen släpper varje år(tror jag det e) "regler" för hur en kvalite på en rip ska vara. Dom kräver att den ska va tip-top annars [NUKE] den, o de vill ingen grupp. CUSTOM-scenen kräver oxå av sina grupper att texten ska va tip-top. Scen grupperna har ju inom sitt "society" tex. DVDR.grupperna - XXX.gruperna väldigt stark konkurrans. Alla vill vara först me sin release, ju fler dom e först med desto mer respekt för dom i scenen.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar om de filmer man tankar hem som kallas "dvd" har identisk kvalite med orginalet, eller om det komprimerats på nåt sätt (förutom att man tagit bort menyer och vissa ljudslingor)?

  SvaraRadera
 4. Hallå!
  Hittade en [BRrip RC XviD] ?
  Kan det vara en Blu-ray rippad version?

  SvaraRadera
 5. Nej, DVDer ska aldrig vara komprimerade förutom att menyer osv kan vara borttagna. Däremot kan blueray-releaser vara nerkrympta till 8 GB

  SvaraRadera
 6. Vad betyder P2P då?

  SvaraRadera
 7. Vad betyder PAL efter filmens titel för det går inte att tanka hem till windows media player

  SvaraRadera