Vad är skillnaden mellan NTSC och PAL?


NTSC och PAL är de två stora TV standards som används i världen. NTSC används i USA, Kanada samt i vissa asiatiska och sydamerikanska länder. PAL används i Västeuropa (utom Frankrike) . Östeuropa och Frankrike använder en TV standard som heter SECAM. Efter Sovjetunionens sönderfall har flera östeuropeiska länder bytt från SECAM till PAL.


Det finns många diskussioner på olika forum som handlar om PAL eller NTSC är bäst. Efter att ha läst en hel del olika inlägg i frågan kan jag väl säga att meningarna är delade. De flesta menar att man inte ser någon skillnad mellan de olika formaten medan andra påstår att de gör det. Jag måste säga att jag inte ser någon skillnad.

Se nedan för några åsikter från olika forum om NTSC/PAL

- NTSC har en stabilare bild, fast sämre färg och sämre upplösning än PAL.

- Såg någon påstod att Ntsc har sämre färger men det är en lögn. Kopplar man med RGB till TV'n så har INTE Ntsc sämre färger.

- NTSC har högre FPS (Frames Per Second, framerate) än PAL (29 vs 25) men PAL har högre upplösning och ger en generellt sett skarpare bild.

- NTSC är alltså stabilare bild men sämre upplösning medan PAL har bättre upplösning med något färre fps eller "suddigare" bild.

Av ovansående lösryckta citat från olika diskussioner kan man konstatera att åsikterna går isär och det är nog en smaksak om man föredrar NTSC eller PAL.

Här är lite teknisk info om NTSC/PAL

Bilder i sekunden: NTSC: 29.97 PAL: 25

Vertikal Frekvens: NTSC: 59.94Hz (benäms ofta 60Hz) PAL: 50Hz

Horisontal Frekvens: NTSC: 15.73426Khz PAL: 15.650Khz

Chroma Frekvens: NTSC: 3.579545Mhz PAL: 4.43Mhz

Linjer: NTSC: 525 PAL: 6257 kommentarer:

 1. Tack för infon =)

  SvaraRadera
 2. Ingemar Andersson19 mars 2012 18:59

  Diskussion om färgerna. Man får inte begå misstaget att jämföra NTSC och PAL:s färger från DVD-skivor. Då vinner troligen NTSC. NTSC har en tendens vid marksändning att förändra färgerna. Det gör PAL också, men i PAL-systemet (PAL =Phase Alternation Line) byter färgerna fas varannan rad varför skillnaderna tar ut varandra. PAL utvecklades därför att NTSC inte höll färgerna i USA.
  Ingemar Andersson

  SvaraRadera
 3. Ingemar Andersson19 mars 2012 19:02

  Fortsättning. Antalet linjer (625 resp 535) och antalet bilder per sekund (25 resp 30) har egentligen ingenting med färgsystemet att göra. Dessa skillnader fanns redan på den svartvita tiden. PAL står enbart för ett färgsystem, NTSC (National Television System Committe) var ursprungligen också namnet på den svartvita standarden i USA.

  SvaraRadera
 4. Jag har en PAL Xbox kan jag spela på Dskat ntsc

  SvaraRadera
 5. NTSC = Never Twice Same Color....

  SvaraRadera