5 Spotify-tips som gör dig till expert.

Spotifys framgångar förklaras av att programmet är extremt enkelt att komma igång med. Skriv bara in artist eller låt i sökfältet och starta musiken.

De flesta nöjer sig säkert med detta men det finns en del finesser som inte är så välkända. Här får du fem användbara tips som gör dig till expert på Spotify.

1. Sökparametrar

Använd parametrar som anger vad du söker för slags information. Om du vet att artistens förnamn är Johnny skriver du artist:johnny i sökfältet. På det sättet slipper du att Magnus Ugglas Johnny the Rocker kommer upp i sökresultatet.

De parametrar du kan använda är:
artist (artistnamn)
track (låtnamn)
album (albumnamn)
year (år när låten/albumet släpptes)
genre (musikkategori)
label (skivbolag)
isrc, upc, mbid (olika slag av id-nummer)

Parametern år kan skrivas som en längre period. Skriv year:1960-1969 för att söka efter musik som släpptes under 60-talet.

Exempel:
För att söka efter en tidig 70-talslåt vars namn du bara känner till delvis så matar du in:

track:saint in the city year:1970-1975

Svaret kommer omedelbart: Bruce Springsteens "It's Hard to be a Saint in the City" från debutalbumet Greetings from Asbury Park, N.J som släpptes 1973.


2. Operatorer

Kombinera parametrar med operatorer för att ytterligare förfina dina sökningar. Tillgängliga operatorer är: AND, OR samt NOT som kan kombineras hursomhelst.

artist:Coldplay AND artist:Linkin Park söker fram låtar av Coldplay och Linkin Park.

artist:Rihanna OR track:Disturbia söker fram låtar av artisten Rihanna och/eller låtar som innehåller ordet Disturbia.

genre:Country Gospel AND year:1980 NOT artist:John Denver söker fram låtar inom genren Country Gospel som släpptes 1980 men exkluderar träffar på artisten John Denver.

3. Se flera versioner

Om låtar och album du söker efter finns i flera olika utgåvor visas det med en liten symbol i låtkolumnen. Spotify gömmer nämligen de olika versionerna i sökresultatet för att de inte ska ta för mycket plats. Klicka på symbolen så visas de olika utgåvorna sammanbundna med en "klammer" och du kan välja den du önskar.


4. Snabbkommandon

Att lära sig Spotifys snabbkommandon via tangentbordet snabbar upp användandet rejält.

TAB-tangenten byter kolumn
Upp- och nedåtpil bläddrar i låtlistor
Enter startar låten som är markerad
Mellanslag pausar låten
CTRL+högerpil växlar till nästa låt
ALT+piltangenterna växlar mellan sidor

5. Integrera Spotify med Firefox

Det finns flera add-ons för Spotify men FoxyTunes är en av de bättre. Programmet låter dig styra Spotify via en liten meny direkt i webbläsaren. En bra finess som kommer på köpet är att du enkelt kan söka efter relaterad information på nätet. Lyssnar du på en låt av Coldplay till exempel kan du med bara några klick läsa om bandet på Wikipedia, söka efter bilder, kolla om det finns några videos på Youtube, söka efter sångtexten och mycket mer.

FoxyTunes med Spotify fungerar för närvarande bara för kombinationen Firefox och Windows men fler versioner är på gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar