Välj rätt Kanarieö

Funderar du på att åka till Kanarieöarna men har svårt att välja vilken av öarna du ska åka till? Oavsett vilken semestertyp du är så finns det en ö som passar just dig. Jag hjälper dig att välja rätt.

LanzaroteSolsäkra Lanzarote är ett paradis för charterresenären som föredrar vin, vulkaner och konst framför partyliv. Här är turistorterna mindre än på Gran Canaria och husen ser snarare ut som om de ligger i Marocko än i Spanien med sina karaktäristiska vitkalkade fasader.

Aktiviteter utöver bad: Vulkanspotting, vinprovning, golf, gå på gallerier, surf, kamelridning i lavalandskapet, gå på söndagsmarknad.

Uteliv: Okej, men inte fantastiskt. Bara Puerto del Carmen har uteställen som överhuvudtaget påminner om klubblivet på de större öarna.

Fördelar: Vacker arkitektur, stillsam och med lite mer exklusiv känsla än de andra öarna.

Nackdelar: Inte så stort aktivitetsutbud.

Passar bäst för: Badturisten, barnklubbsfamiljen och den exklusiva.

Läs mer om Lanzarote >>

TeneriffaResetrender kommer och går, men Teneriffa har hållit sig kvar i toppen som ett av svenskarnas populäraste resmål. De flesta åker till Tenerifes södra delar där den snabbväxande fiskebyn Los Cristianos och hotellstaden Playa de Las Americas är de största orterna. I norr finns den stillsammare staden Puerto de la Cruz.

Aktiviteter utöver bad: Valsafari, utflykt till vulkanen Teide, besök på någon av de välskötta djurparkerna, åka vattenscooter, heldag på Aqualand, gå på marknad, golfa...listan kan göras oändlig.

Uteliv: Playa de las Americas har mycket klubbar och generösa öppettider.

Fördelar: Stor ö med brett utbud, från sköna naturupplevelser till partyliv.

Nackdelar: Stannar du på charterorterna är det lätt att fastna i turistfällor.

Passar bäst för: Aktivitetsivraren, barnklubbsfamiljen och partypolarna.

Läs mer om Teneriffa >>

Gran CanariaGran Canaria gick vintern 2010 om thailändska Phuket som det mest bokade resmålet. Efter att ha haft lite skamfilat rykte som en trist charterö har Kanarieöarna fått ett ansiktslyft och blivit en miniatyrkontinent med allt från enkelt byliv till storstadsshopping och nattklubbar som har öppet till sju på morgonen. I det enorma utbudet finns något för alla.

Aktiviteter utöver bad: Nöjesfält, ubåtsutflykt, kamelridning, Maspalomas sanddyner, båttur, golf, spa, hyra jetski, åka till Aqualand – ingen saknar sysselsättning på Gran Canaria.
Uteliv: Klubblivet i Playa del Ingles är vida känt och många kommer hit för att parta. Här hittar du allt från vinbarer till dragqueenfester och öppettiderna är generösa.

Fördelar: Ö med stor variationsrikedom och små avstånd. Du kan i stort sett uppleva storstad, strand, trekking och gayparty på samma dag.

Nackdelar: En väldigt exploaterad ö.

Passar bäst för: Aktivitetsivraren, barnklubbsfamiljen, partypolarna, den exklusiva och citysemestraren.

Läs mer om Gran Canaria >>

La GomeraNatursköna La Gomera är en riktig Atlantpärla som långsamt har börjat upptäckas av resenärer som gärna vill ha Kanarieöarnas klimat, men vill slippa ta del av massturismen.

De flesta kommer som dagsturister med färjan från Teneriffa, de som bor kvar hamnar oftast i kustbyn Valle Gran Reys hotellområde eller i den charmiga staden San Sebastián.

Aktiviteter utöver bad: Fotvandring och golf.

Uteliv: Inget att skryta om. Barerna stänger vanligtvis före midnatt och klubblivet är så gott som obefintligt.

Fördelar: Vackert, lugnt och billigare än de större öarna. Det finns ett par riktigt fina lyxhotell.

Nackdelar: Få riktiga pangstränder, svårt att hitta på något att göra en regnig dag.

Passar bäst för: Tinnitusturisten, den exklusiva.

Läs mer om La Gomera >>

FuerteventuraFuerteventura saknar både lummighet och större städer men anses ha några av världens vackraste stränder. Du kan bila länge i de karga bergskedjorna utan att möta något annat än getter och det finns alltid möjlighet att hitta en öde strandremsa bara för dig.

Aktiviteter utöver bad: Golf, cykling och besök på djurparken. Allt som har med hav att göra: surfing, fiske och utflykt med piratbåten.

Uteliv: Corralejo har en del bra klubbar. Annars är det rätt blekt.

Fördelar: Soft stämning och makalösa stränder.

Nackdelar: Fuerteventura betyder ”stark vind”. Den är inte surfarön nummer ett för inte. Ett blåshål, alltså.

Passar bäst för: Aquaturisten.

Läs mer om Fuerteventura >>

Källa: Aftonbladet/Resa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar