Plasma, LCD eller LED?


Ska du köpa en ny TV, men tycker det är svårt att välja mellan Plasma och LCD? Nu när LED-TV nyligen har kommit ut på scenen har valet blivit ännu svårare.

För några år sedan var skillnaderna mellan Plasma och LCD större men utveklingen har gått fort så nuförtiden är de olika teknikerna nästan likvärdiga. Vad man upplever som bra respektive dålig bild är väldigt individuellt. Det som kan ha en betydelse vid val av tv är vad du ska använda den till.

Några skillnader mellan teknikerna:

1. Plasma dominerade tidigare marknaden på grund av att de var större och hade skarpare bild än LCD. Nu har LCD utvecklats mycket och när det gäller bildkvalité är det väldigt små skillnader. Jag tycker att du ska åka ut till en stormarkand som har en hel vägg med tv och välja ut 3 tv som du tycker har bra bild. Då har du förmodligen gjort ditt val mellan Plasma och LCD.

2. Nu kommer den nya tekniken LED och kännetecknet är att de är tunna men väldigt dyra. Det sägs att i en nära framtid kommer en LED-tv vara lika tunn som ett kreditkort. Kostnaden för en LED-tv gör dock att de i nuläget inte riktigt kan konkurrera med de andra teknikerna.

3. När det gäller förmågan att visa kontrast, d v s, "svartaste svart" och "vitaste vitt" är Plasma fortfarande bäst. Även här har LCD blivit bättre men har en liten bit kvar. De som är riktiga filmfantaster väljer därför oftast Plasma för att den är bättre på att återge mörka partier.

4. Även när det gäller snabba sändningar som t ex sport är Plasman ett strå vassare. LCD har gjort stora framsteg inom det här området och är nästan ikapp.

5. Plasma, LCD och LED har jämförbar livslängd.

6. Plasma drar mer ström än LCD. En Plasma-tv drar ungefär dubbelt så mycket ström.

7. Om du ska använda din tv för att spela tv-spel är det LCD du ska välja. Detsamma gäller om du ska koppla en dator till tv:n.

8. Slutligen är det priset du ska ha i åtanke. Du får vad du betalar för. En tv som kostar 8.000 kr är inte lika bra som en som kostar 15.000 kr. Vill du ha en tv som är riktigt bra ska du inte leta bland lågprismodellerna.

Lycka till med köpet!

4 kommentarer:

 1. Vad är det som gör att man bör välja en LCD eller LED om man tänkt koppla en dator till TV:n?
  Mvh
  Bo Johansson

  SvaraRadera
 2. Anledningen till att LCD är att föredra när man ska koppla datorn till Tv:n är att LCD är överlägsen Plasman på att hantera statiska bilder och är därför det självklara alternativet om man vill koppla sin TV till sin dator.

  SvaraRadera
 3. Varför är LCD eller LED bättre än plasma för TV-spel? :)

  SvaraRadera
 4. Upplösningen på LCD-TV:s är oftast högre än på en plasma, trots en mindre tumstorlek. Detta gynnar dig som t.ex. spelar mycket TV-spel eller tänker koppla din dator till TV:n.

  SvaraRadera