Går Jorden under nu?


I dag fortsätter världens största fysikexperiment. Den 10 september 2009 gjorde man de första försöken med den enorma partikelacceleratorn som heter LHC (Large Hadron Collider). Under vintern har man trimmat in acceleratorn och nu är man redo för det första fullskaliga försöket att återskapa universums första ögonblick, "Big Bang".

Målet är bland annat att hitta en speciell partikel – den så kallade Higgsbosonen. Forskarna har länge anat att den finns, men ingen har sett den. Förenklat kan man säga att teorin är att det är den partikeln som ger allting dess massa.

Det enorma experimentet väcker dock inte bara entusiasm. I USA finns det en organisation som på fullt allvar tror att LHC ska skapa ett jättelikt svart hål som innebär slutet för hela jorden.

Forskarna är dock bara roade av de här farhågorna, den svenske forskaren Bengt Lund-Jensen säger:

- Möjligen kan vi skapa ett minihål. Men det sönderfaller nästan omedelbart. Det är sådant som sker i universum hela tiden. Jorden kommer inte att bli uppslukad.

Fakta: Partikelacceleratorn

Jättemagnet: Väldiga supraledande magneter ska se till att partikelstrålarna håller rätt kurs i sin färd genom tunneln.

Partikeldetektor: Den sista delen av apparaturen för ett av experimenten sänks ned i tunneln. Den tillhör ett system av detektorer som ska avslöja hur partiklarna beter sig sedan de har kolliderat.

Universum: Bilder har avslöjat vad man tror är mörk materia. Med hjälp av den nya partikelacceleratorn hoppas forskarna för första gången få ledtrådar om vad mörk materia består av.

5 kommentarer:

  1. Jorden går inte under. Grejen med ett svart hål (som de i USA hävdar att man kommer att skapa) är att de måste ha en enorm massa för att inte bara skapa en vanlig explosion. Solens massa är i minsta laget för att skapa ett svart hål och energin som skapas i detta experiment är dessutom i och för sig väldigt koncentrerad, men egentligen inte särskilt mycket energi. De gånger man provsprängt vätebomber har det a) handlat om liknande fysiska reaktioner b) handlat om MYCKET mer energi.

    Organisationen i USA baseras på vad en matematiker kommit fram till. En matematiker som vad jag förstår kan bibeln bättre än atomfysiken...

    Det står ingen seriös atomfysiker bakom hoten i USA, det är jag tämligen säker på.

    Markus
    arbetslös fysiklärare

    SvaraRadera
  2. Det är väl som vanligt att det man inte könner igen, det skräms man av och jag antar att det är lättare att tro på en bibel där allting redan står förtrycks och kan tjäna som grund och rättesnöra i livet. Enligt vissa.

    SvaraRadera
  3. Markus, som fysiklärare borde du vara medveten om att ett svart hål kan ha godtycklig massa ovan planckmassan och att explosioner har föga med svarta hål att göra.

    Sen håller jag definitivt med om att Wagner, Sancho och Rössler (varav ingen är fysiker, mig veterligen) fullständigt är ute och cyklar, men ska man kritisera bör man ändå ha sin fakta korrekt.

    Peter
    Doktorand i teoretisk fysik vid CTH

    SvaraRadera
  4. Det skulle vara underhållande att läsa vad organisationen i Usa har att säga. Om inte annat så iaf för ett gott skratt. Vet du vad organisationen heter?

    SvaraRadera
  5. återstår att se,

    www.chockblogg.com

    SvaraRadera