Nässelsoppa från naturens egna skafferi

Vi har under flera år pratat om att det skulle vara roligt att plocka brännässlor och göra egen soppa. Det är först nu som vi har känt att vi har tid och ork att göra slag i saken.

Bakom vår kompost hittar vi tillräckligt med nässlor för att det ska räcka till ett kok soppa. Handskar på! Två liter späda toppskott behövs och det går ganska snart att få ihop. Sen lite gräslök och så in i köket för att läsa recept och tillreda.


En halvtimme senare är soppan klar och vi avnjuter den med ägghalvor och ostmacka till. Riktigt gott! Ett synnerligen bra sätt att dryga ut matkassan på. Väldigt nyttigt dessutom.



Så här gör du egen nässelsoppa:

Receptet är för 2-4 personer.

Ingredienser:
2 l späda nässlor
2 st tärningar grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk hackad gräslök
Ägghalvor
1,5 dl crème fraiche
salt och vitpeppar

Tillagning:
1. Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten. Ta bort skräp och grova stjälkar.

2. Koka nässlorna i 15 minuter i 13 dl vatten i en kastrull med locket på.

3. Låt nässlorna svalna och krama ur dem. Spara allt nässelspad!

4. Hacka dem. Det behöver inte vara så himla finhackat.

5. Knåda en kula av smöret/margarinet och mjölet.

6. Koka upp nässelspadet med buljongtärningarna/fonden. När de har lösts lägger du i mjölkulan.

7. Rör om och låt koka försiktigt i 5 minuter.

8. Hacka gräslöken.

9. Lägg i nässelhacket och gräslöken. Låt det bli varmt och smaka av med en aning salt och peppar.

11. Servera soppan med ägghalvor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar