Forskare skapar svart hål


Snart är det dags för det i särklass största fysikexperimentet någonsin. Det har tagit ett kvarts sekel att förbereda.

För att genomföra projekt har 5 000 forskare över hela världen arbetat sen början av 1980-talet. Anläggningen (ligger i Schweiz) som har byggts för försöket är en gigantisk tunnel som är 27 km lång och ligger mellan 50 och 175 meter under jorden. Sammanlagt har anläggningen kostat över 30 miljarder kronor.

Försöket går ut på att man skickar vätekärnor, protoner, i en fruktansvärd hastighet, nästan en miljard kilometer i timmen, mot varandra i en tunnel som är 27 kilometer lång. När kärnorna frontalkrockar smulas de sönder och en ny typ av partiklar uppstår. Det är dessa som ska ge svaren på alla frågor. Den 10 september startar alltihop.

Det enorma experimentet väcker dock inte bara entusiasm. I USA finns det en organisation som på fullt allvar tror att LHC ska skapa ett jättelikt svart hål som innebär slutet för hela jorden. De har till och med gått till domstol i ett försök att fördröja starten.

Forskarna är dock bara roade av de här farhågorna, den svenske forskaren Bengt Lund-Jensen säger:

- Möjligen kan vi skapa ett minihål. Men det sönderfaller nästan omedelbart. Det är sådant som sker i universum hela tiden. Jorden kommer inte att bli uppslukad.

Fakta: Partikelacceleratorn

Jättemagnet: Väldiga supraledande magneter ska se till att partikelstrålarna håller rätt kurs i sin färd genom tunneln.

Partikeldetektor: Den sista delen av apparaturen för ett av experimenten sänks ned i tunneln. Den tillhör ett system av detektorer som ska avslöja hur partiklarna beter sig sedan de har kolliderat.

Universum: Bilder har avslöjat vad man tror är mörk materia. Med hjälp av den nya partikelacceleratorn hoppas forskarna för första gången få ledtrådar om vad mörk materia består av.

Källa: Aftonbladet

7 kommentarer:

  1. Equationen för "event horizon" - där den börjar suga in saker, för ett svart hål är:
    Radius = (2*G*M)/C^2

    G är newtons gravitations konstant, M är massa, i kilo, C är ljusets hastighet.

    Om dom tex skulle slå ihop 2 bowling klot på 5 kilo var till ett svart hål(istället för dom protoner - vätekärnor dom använder), på 10 kilo, så skulle dess event horizon bli:
    .000000000000000000000000000146

    En vätekärnas storlek är nånstans mellan 1.5x10^-15 och 1.5x10^-18. Detta är cirka 10 miljarder gånger större än event horizon för dom ihopslagna bowling kloten.

    Låter jättefarligt med ett mini svart hål eller hur? Du kan själv försöka räkna ut event horizon på ett svart hål av två ihopslagna atomkärnor... men med tanke på att ett som skapas med bowlingklot knappast ens kan äta partiklar mindre än atomer så borde det kvitta.

    SvaraRadera
  2. Ha ha .. Kul artikel.

    Påminner om när forskarna skulle försöka genomföra experiment med fission så som solen gör för att brinna.

    Genast blev folk oroade att jorden skulle brinna upp.

    Det kanske är lite skillnad på kvantitet samt effekt. He he..

    SvaraRadera
  3. Galne kocken, solen varken brinner eller drivs av fission.

    SvaraRadera
  4. tycker att stopcern.com
    ska besökas.

    ÄVEN 5000 FORSKARE VARNAR
    vem vågar chansa att inte bry sig.
    jag sover då inte längre!!!!

    SvaraRadera
  5. är svarta hål farliga då?

    SvaraRadera