Mediaspelare - välj rätt


Förra året såldes det ca 40 000 mediaspelare i Sverige att jämföra med 20 000 blu-ray-spelare. Samtidigt som efterfrågan på mediaspelare ökar kommer det fler och fler modeller vilket gör det svårare för alla konsumenter att välja.

Vad är det som skilljer en mediaspelare från t ex en vanlig dvd-spelare? Som namnet antyder har mediaspelaren förmågan att spela upp ett stort antal olika filformat.

Det som oftast kallas filformat ska egentligen delas upp i behållare (container) och codec. En fil med ändelsen .avi (behållare)innehålla videoströmmar som är komprimerade enligt standarderna t ex xvid (codec). Mediaspelaren måste stödja både behållaren och codecen för att kunna spela upp videofilen.


Se nedan för en lista på de filformat som en mediaspelare bör klara av.

De här formaten bör en mediaspelare klara av:
• avi - troligen den mest använda behållaren av alla
• divx/xvid - codecen som länge dominerat standardupplösta filer på nätet
• mpeg2 - codecen som används på dvd-filmer
• vob - behållaren som finns på dvd-filmer, leta också efter förkortningarna dvd iso och video_ts. De innebär att du kan se hela den rippade dvd-skivan inklusive menyer och extramaterial
• mkv - de allra flesta hd-filer du hittar på nätet har den behållaren
• h.264, vc-1 - de vanligaste codecarna för hd
• m2ts - behållaren på de filer du får på hårddisken om du rippar dina blu-ray-filmer
• mov - Apples egen behållare
• wmv9 - en behållare utvecklad Microsoft

Om du vill titta på t ex ett tv-avsnitt med en nedladdad svensk undertext måste mediaspelaren stödna undertexter. Filändelserna srt och sub/idx är de vanligaste undertexttyperna.

Om du vill se på högupplösta filer ska du titta efter mediaspelare som har avkodningschipet Sigmadesign 8635. Det chipet är kraftigast just nu och klarar att spela upp 1080p-filer. Det räcker gott till de allra flesta rippade blu-ray-filmer.

Nöjer du dig med vanlig dvd-upplösning kanske du inte ens behöver en mediaspelare. Många nya platt-tv-modeller med usb-port och de flesta dvd-spelare kan visa standardupplösta filer i divx/xvid-format.

Det vanligaste är att mediaspelaren spelar sina filer från en intern hårddisk, däremot är det ovanligt att hårddisken följer med i kartongen. Då måste du köpa och montera den själv. Köp så stor hårddisk som möjligt, gigabyten äts upp fortare än du tror. På vissa mediaspelare får man ansluta en extern hårdisk till en usb-port.

Det man bör tänka på är att ju fler finesser desto fler buggar i mediaspelarens progarmvara. Eftersom det här är relativt nya produkter går utvecklingen fort och det är idé att ofta gå till tillverkarens hemsida och titta om det finns någon uppdaterad firmware.

Om du vill tips och råd från personer som har köpt eller ska köpa mediaspelare ska du gå till forumet på minhembio.

Källa: prylportalen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar