Vägen till tidig pension, del 3

Nu är det dags igen att ta nästa steg i hur man ska leva för att gå tidigt i pension utan att för den skull försaka nuet.Först en kort återkoppling till de två tidigare delarna:

1. Låna inte till konsumtion, spara och köp sen.
2. Gå igenom de fasta kostnaderna som t ex el, telefon, försäkringar m m.

Nu har jag gått igenom två delar som riktar in sig på kostnadssidan. Men hur är det med inkomsterna, är inte de viktiga? Självklart är det en del av hushållsekonomin som är viktig och som du själv kan påverka.

Vad är det då man kan göra för att påverka sina inkomster? Det jag anser vara det absolut viktigaste är utbildning. Vad du utbildar dig till påverkar hur du kan tackla de två tidigare punkterna jag skrivit om och det påverkar hur tidigt du kan gå i pension. Det låter lite tråkigt för många. Men det är allt för vanligt att man vecka efter vecka hoppas på att lottovinsten ska förändra allting. Drömvinsten kommer att förbli en dröm för de allra flesta så sluta förlita dig på fantasier och ta tag i ditt liv.

Om du utbildar dig får du förvisso ett studielån men i de flesta fall kommer den högre lönen kompensera lånekostnaden med marginal. Högre lön leder till större disponibel inkomst som jag skrev om i del 1 och det är då saker och ting börjar hända.

Sammanfattning

Utbilda dig och få högre lön.

Om du vill läsa de andra delarna, se länkar nedan.

Vägen till tidig pension del 1
Vägen till tidig pension del 2
Vägen till tidig pension del 4
Vägen till tidig pension del 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar